Video
Linkovi
Forum
Koncerti
Newsletter
  1.  
     

Info

Reagiranje: MUP o medijskim napisima vezanim za stjecanje hrvatskog državljanstva državljanina BiH-a

11.10.2007
Tekst koji slijedi objavljen je na http://www.mup.hr/6305/1.aspx, a mi pretpostavljamo da je državljanin kojega se dotiču upravo Edo Maajka.

5. listopad 2007 - Povodom medijskih napisa o nemogućnosti stjecanja hrvatskog državljanstva za osobu iz javnog života, i navoda te osobe u medijima kako „ne može dobiti hrvatsko državljanstvo i da ne može dobiti službeni odgovor ovog Ministarstva o statusu njegovog predmeta“, Ministarstvo unutarnjih poslova smatra potrebnim reagirati na niz neistinitih informacija iznesenih u medijima, a koje se tiču statusa predmeta navedene osobe:

U potpunosti su neistinite informacije koje stranka navodi u dnevnim tiskovinama da je „milijun puta kontaktirala MUP, da je podnijela zahtjev do sada dva puta i da posljednji već dvije i pol godine stoji u nekoj ladici“. Naprotiv, uvidom u službene evidencije utvrđeno je da postoji samo jedan zahtjev stranke za primitak u hrvatsko državljanstvo, i to iz 2005. godine, koji je još uvijek u postupku zbog neodazivanja stranke pozivima ovog Ministarstva da se očituje o svim činjenicama i okolnostima koje su od važnosti za odlučivanje o zahtjevu za stjecanje hrvatskog državljanstva. Nadalje, stranka se nikad nije pisanim podneskom obratila ovom Ministarstvu, niti nam je poznato da se telefonskim putem raspitivala o tijeku postupka, a na pozive ovog Ministarstva nije se odazvala. Naglašavamo kako je ovo Ministarstvo transparentno u svome radu i spremno odgovoriti na svaku eventualnu predstavku i upit koji stranka postavlja radi ostvarivanja i zaštite svojih prava u postupku.

Također, ističemo kako su navodi stranke da „zaslužuje biti hrvatski državljanin ako je mogao ginuti po demonstracijama u Republici Hrvatskoj“ izrazito tendenciozni te kao takvi predstavljaju izravno postupanje protivno načelu samostalnosti tijela koje vodi postupak, odnosno pritisak da se po predmetu postupa sukladno osobnim uvjerenjima koje stranka zastupa, te protivno načelu zakonitosti i obvezi ovog Ministarstva da postupa sukladno odredbama Zakona o hrvatskom državljanstvu.

Smatramo da su ostali navodi koje stranka iznosi u medijima izrazi subjektivnog viđenja prava na stjecanje hrvatskog državljanstva. Još jednom ističemo kako ovo Ministarstvo u svom radu postupa u skladu sa Zakonom, pa svaki pritisak ili pokušaj utjecaja na donošenje zakonite odluke smatramo štetnim. Iz svih navedenih razloga odbijamo svaku daljnju raspravu putem medija o statusu predmeta ove ili bilo koje druge osobe čiji je zahtjev u postupku, kao i raspravu o državljanskom pravu kao strogo osobnom pravu svakog pojedinca.

Natrag »
Pionir