Video
Linkovi
Forum
Koncerti
Newsletter
  1.  
     

Biografija

Edin Osmić, poznatiji pod imenom Edo Maajka, rođen je 22.12.1978. u Brčkom (BIH). Kao izbjeglica je došao u Hrvatsku 1992. i završio srednju strojarsku školu poznatiju kao Prvomajska.

Nakon toga se vraća u BiH da bi studirao strojarstvo i kriminalistiku u Tuzli. Tamo upoznaje ekipu i postaje jedan od dva MC-ja mladog HC benda Discord sada poznatijeg kao Defence. Oko desete emisije prvog BiH hip hop radio showa FMJAM, Edo upoznaje dj Soula i Erola i postaje sastavni
dio FMJAM ekipe. Kasnije Edo, Frenkie, djSoul, Hamaz i Munja (vokal Defencea) odlučuju spojit snage i osnivaju grupu Disciplinska Komisija, a njihov prvi album i dalje očekujemo.

Demo pjesme grupe Defence postaju radijski hitovi u sjevernoj Bosni, a njihovi koncerti u Tuzli '99. su bili masovno posjećivani.

Nakon godinu dana Edo napušta fakultet,vraća se u Zagreb raditi sve i svašta i snima na podloge od Shot-a prve demo stvari Minimalni rizik te Mahir i Alma. Obje pjesme su postale hitovi zagrebačke demo scene na emisiji radija 101 Demo Blackout koju rade dj Phat Phillie i dj FRX.

Edo dobija ponude od nekoliko izdavačkih kuća i potpisuje za MENART čiji je izvođač i danas. Njegov prvijenac "Slušaj Mater" izlazi 2002.i Edo postaje najbolji newcommer te godine na području Hrvatske, BiH ali i na prostorima Slovenije, Srbije i Makedonije je odlično prihvaćen.

Zagrebački producenti Blackout ekipe Dash, Koolade, Shot, a kasnije i Baby Dooks su zahvalni za beatove i ritmove na svim njegovim albumima, samim time Edo postaje novo ime Blackouta.

Svojim drugim albumom No Sikiriki, Edo potvrđuje svoj status jednog od najboljih MC-ja Balkana. Nastupa sa pratećim bendom Lexaurini ili sa dj Soulom, dj Olidobolli, u skoro svim gradovima ex-YU i po mnogim klubovima i festivalima Europe.

Treći album Stigo Ćumur mu donosi kao i prethodni albumi mnoštvo nagrada i pohvala u medijima. Surađuje sa prvacima srpske hip hop scene Sky Wikluh, Ajs Nigrutin, Timbe te Marchello i Bassivity ekipa.

Surađuje sa grupama TBF, Hladno Pivo, Pips Chips i Videoclips, Diyala, Frenkie, Letu Štuke, Skroz, Defence, Sinestet, Dado Topić, Diyala, Studio Morris, Davor Erceg, the Books of knjige, Bolesna Braća, Nered, Stoka, General Woo, Elemental, El Bahattee i mnogi drugi.

Radi muziku za film Srđana Vuletića Ljeto u Zlatnoj Dolini, te hip hop mjuzikl Prosjačka Opera za Tuzlanski teatar. Posudio glas u sinhroniziranim verzijama crtića Legenda o medvjedu, Ledeno doba 2, Chicken Little.

Njegove pjesme govore o socijalnoj nepravdi, ljubavi, mržnji, ratu, nacionalizmu, ljudima uopće, hip hopu, grafitima u maniri storytellinga, reprezenta pa i bettlea.

U zadnje vrijeme se baca u produkciju i pravljenje beatova za druge, te surađuje sa tuzlanskim artistim Damirom Avdićem. Rade na pjesmama koje bi trebale uskoro vidjeti svjetlo dana.

Na njega su utjecali mnogi: Rambo Amadeus, TBF, Safet Isović, Miladin Šobić, Azra, Zabranjeno Pušenje, Disciplina Kičme, Atomsko Sklonište, Majke, Rupa u Zidu i mnogi drugi.

Živi i radi u Zagrebu.

 

:::: O albumu 'No sikiriki' ::::

Album «No Sikiriki» u prodaji se našao 8. ožujka 2004., u isto vrijeme u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i na internetu putem organizirane prodaje. Album sadrži 19 pjesama. Teme na albumu su poslijeratna balkanska stvarnost, tužne i smiješne priče iz života te pjesme koje odišu optimizmom kao što samo ime albuma kaže.

Na albumu se pojavljuju najbolji europski producenti koji rade za najeminentnija rep imena u svijetu: Koolade, Dash, Shot, Baby Dooks.

Kao i za prvijenac, drugi je Edin album okrunjen lovorikama. Edo je glasnogovornik mlade urbane publike čije izjave i pojavnosti plijene pozornost i van glazbenih okvira.
Dovoljno je spomenuti da usprkos padu prodavanosti albuma na teritoriju Hrvatske, Edo je samo u prvome tjednu prodao 5000 komada (!). U samo mjesec dana, dostigao je srebrnu tiražu.

Za album 'No sikiriki' u studenome 2005. osvojio je Porina u kategoriji najboljeg klupskog albuma, te Porina za najbolji video spot 'Pržiii' (redatelj: Andrej Korovljev).

Glazbenu nagradu Zlatna koogla dobio je u kategorijama najboljeg pjevača, najbolji video spot 'Pržiii', najbolji web site (edomaajka.com), te ZLATNI DOP godine - NAJizvođač prema glasovima kritike. Glazbeni video spot "Pržiii", također nominiran i za nagradu Dani hrvatskog filma za najbolji glazbeni video uradak, dobio je pozivnicu na međunarodni filmski festival "Crossing Europe" koji se održavao od 26.04. do 01.05. 2005. u gradu Linzu u Austriji. Spot je prikazan na festivalu u kategoriji "Conscious Rap!" koji promovira najbolje europske rap i hip-hop video uradke koji su socijalno, kulturološki i politički angažirani. Program sastavljen od 70 minuta na festivalu je prikazan čak dva puta.

Nakon singlova «No sikiriki», «Pržiii», «Obećana riječ», album službeno zatvara singlom «Mater vam jebem» za kojeg je u listopadu 2005. sa odličnom slovenskom ekipom snimio spot. Redatelj spota je Jan Cvitkovič, koji je za svoj prvi cjelovečernji film "Kruh i mlijeko" (2000) na festivalu u Veneciji dobio Lava, a za drugi "Odgrobadogroba", u San Sebastianu 2005. godine ponovo glavnu nagradu. Spot je rađen na filmskoj super 16-ici, direktor fotografije je Janov filmski snimatelj Simon Tanšek, a spot je sniman u Tuzli, dva dana eksterijera, i jedan dan u studiju Arkadena u Ljubljani. Radi se o seriji slow-motiona, koji prvo pokazuje razne ljude u njihovoj sredini, koji se spajaju s refrenom "Mater vam jebem". Finalna scena je hommage intru albuma No sikiriki ("vode bez leševa, polja bez mina, one donose rode, a i ja bih da imam kćer il' sina"), s Edom na travnjaku i prigrljenim djetetom.

Spot je premijeru doživio na MTV Adria, a radi eksplicitnih se riječi nije emitirao na HTV-u i Novoj TV. Možete ga gledati na lokalnim hrvatskim televizijama, te downloadirati na vodećim internet sajtovima (vip music, t portal, monitor, iskon, etc…).

2. listopada 2004. Edo puni veliku dvoranu Doma sportova i time potvrđuje status jedne od najpopularnijih osoba s ovog područja.

:::: O albumu ‘Stig’o ćumur’ ::::

Nakon uspješnog drugog albuma "No sikiriki", Edo Maajka je u Morris studiju snimio svoj novi album. Album naziva "Stig'o ćumur" objavljen je krajem ožujka (31.3.2006.). Na novom albumu sa pjesmama pretežito socijalne tematike, našle su se i odlične klupske stvari, te izvrsna pjesma ljubavne tematike “Reko sam joj”.

Zašto je album nazvan “Stig’o ćumur”?

'Ovaj se album, ljudi, jednostavno mor'o ovako zvati. To sam mu ime dao i prije početka rada na njemu. Izraz 'stig'o ćumur' je duboko usađen u mene i predstavlja mi radost, rad i hiljade rudara koji su za mene pojam dobrote, rada i istinskih vrijednosti koje je Balkan pojeo i na to mjesto stavio profitere, mafiju, politiku, mržnju i strah. On bi trebao biti neki apel ljudima i sredini na povratak pravim ljudskim vrijednostima i dostojanstvu koje se izgubilo. Momci s ovog covera su rudari rudnika Breza u BiH, puni svih tih vrijednosti i vjere u bolje sutra.Hvala im što me, kad god pogledam ovaj cover, podsjete da probudim te vrijednosti u sebi. Rudari, živili vi meni .... '


Edo Maajka

Od glazbenih kolega na albumu gostuju Saša (TBF), Remi (Elemental), Dino Šaran, Ida Lollobrigida, Ajs Nigrutin, Sky Wikluh i Frenkie. Na albumu se nalazi 16 naslova.
Podloge na albumu radili su Oneya, Billy, Koolade, Dash, Sleepgolfer i Nace.

Dizajn albuma napravila je priznata ekipa iza imena Ideologija, dok se za fotografije pobrinula stalna, provjerena suradnica i prijateljica Mare Milin.

Najavni singl albuma je neopterećena popistična pjesma “To mora da je ljubav” na kojoj gostuje Remi iz Elementala, za koju je realiziran video broj također od strane producentsko-reklamne agencije Ideologija iz Sarajeva.

Zagrebačka promocija albuma odrađena je u svibnju 2006. u Aquariusu, bosanska u rudniku Breza gdje su snimljene fotografije rudara korištene za knjižicu albuma, a slovenska je odrađena na dan izlaska albuma 30. ožujka 2006. u Portorožu na SOF-u.

:::: Svašta o ovome, onome i o Edi :::

Od domaćih bendova, Edo će dići ruku za “Letu Štuke”, gdje je frontman Dino Šaran, koji mu gostuje, po mnogima, na najjačim pjesmama “Pržiii”, “To što se traži” i “Za Mirzu”.
Od samih početaka podupire mladog i prodornog bosanskog hip hopera Frenkieja, koji ga na nastupima back-upira, a osim njega vjeruje u uspjeh mlade pjevačice Diyale koju će zajedničkim snagama pokušati probiti u inozemstvu.

Edo se na bosanskom tržištu okušao i u record businessu, no FM Jam je stavljen u stanje mirovanja dok se ne poboljšaju tržišni uvjeti.

Neko vrijeme pisao je kolumne na lupiga.com, posuđivao je glasove za animirane hitove sinhronizirane na hrvatski jezik “Legenda o medvjedu” i “Žuta minuta” (Puran Šepurić).

U budućnosti misli snimiti live album s bendom, svojevrsni best of, koji će izaći za otprilike dvije godine. Osim toga, snima zajebanciju pod pseudonimom MC Berbo koji neće biti u regularnoj prodaji već će se moći skinuti na internetu i bit će totalna suprotnost od ovoga što sada radi. Berbo je čovjek koji voli droge, kurve, alkohol, narodnjak i skupe aute.

Iako je bilo ponuda od hrvatskih nakladnika da se napiše i izda njegova biografija, Edo smatra da je prerano za takav pohvat. Na pitanje o neispunjenoj želji, Edo spremno odgovora: “Da imam kuću blizu jezera ili rijeke, 2-3 psa, hrpu prijatelja i roštilj”.

Pionir